Hoe een stalen bardage die zwaar geroest of zich in een agressieve industriële of maritieme omgeving bevindt herschilderen ?

RD Coatings biedt hoogwaardige coatings die stalen bardages en staalplaten langdurig beschermen tegen corrosie en roest.
Zelfs roestige stalen bardages in industriële en commerciële gebouwen kan een nieuw leven worden ingeblazen met een aantrekkelijke afwerking.

Benodigde producten

Herschilderen van een stalen bardage in video

De probleemstelling

De bekledingen van bardages die de muren beschermen, zijn onderhevig aan de weersinvloeden en het klimaat. Deze zijn veel agressiever in de nabijheid van de zee en in industriële omgevingen met soms enorme vervuiling. Zonnestralen, regen, wind, luchtvervuiling en soms de vervuiling van een nabije fabriek hebben een directe invloed op deze ondergronden.

De oorspronkelijke bekleding kan ook onthechten of verdwijnen waardoor het bardagestaal wordt blootgesteld. Roest gaat aan de slag...

Hoe agressiever de omgeving is en hoe meer de ondergrond wordt blootgesteld, hoe sneller de roest zal optreden en zich eventueel verspreiden over het ganse oppervlak. Het is echter mogelijk dit proces tegen te houden door middel van een duurzame oplossing.

RD Coatings biedt milieuvriendelijke en eenvoudige oplossingen aan die uw stalen bardages en staalplaten op een doeltreffende wijze en jarenlang zullen beschermen!

De oplossing

RD-Elastometal & RD-Metal Unicoat

Om de roest te stoppen en de bardageplaten te renoveren is een combinatie van RD-Elastometal als eerste laag en RD-Metal Unicoat als afwerking noodzakelijk.

RD-Elastometal biedt een uitstekende bescherming tegen de roestvorming. Het product hecht perfect op stalen of gegalvaniseerde (> 1 jaar) ondergronden. Door de hoge elasticiteit van het product zal dit de temperatuursgebonden krimp- en uitzettingsbewegingen van de ondergrond perfect kunnen volgen.

Als afwerking wordt RD-Metal Unicoat aangebracht. Verkrijgbaar in verschillende kleuren, zorgt het voor een esthetische afwerking, bijvoorbeeld in overeenstemming met de kleuren van het bedrijf.

Aangeraden hoeveelheid en laagdikte

RD-Elastometal: 0,4 kg/m² voor 175 µ droog - 130 p²/gallon voor 14 mils droog.
RD-Metal Unicoat: 0,20 L/m² voor 95 µ droog - 200 p²/gallon voor 3,8 mils droog.

De totale droge laagdikte bedraagt +/- 270 µ / 11 mils droog.

Beide producten hebben uitstekende antiroesteigenschappen en bieden weerstand tegen UV’s en weersinvloeden. Ze zijn ééncomponentig en watergedragen, waardoor ze dus geen enkel milieu- of brandgevaar vertonen. Ze zijn beide geschikt voor toepassingen op bewoonde gebouwen zonder de inwoners te storen.

Beoogde voordelen en prestaties

Dit systeem biedt tal van voordelen voor de opdrachtgever en de toepasser:

- ééncomponentige producten klaar voor gebruik
- lage VOS-emissies (vluchtige organische stoffen)
- snelle en gebruiksvriendelijke oplossing
- snelle droogtijd en minder stilstand
- wereldwijd uitgebreid getest
- brede keuze van kleuren en zeer goede duurzaamheid

Onze producten op waterbasis voorkomen:

- gevaarlijke producten naar de bouwplaats te brengen en elimineren daarbij het risico van brand of explosie
- overlast in de omgeving met hinderlijke geuren tijdens en na het aanbrengen
- uitstoot van schadelijke stoffen
- verliezen tijdens en na de toepassing

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Als u buiten werkt, begin dan niet met de werkzaamheden als er regen wordt voorspeld binnen 4 uur na het aanbrengen. Een minimum van 12°C / 54°F wordt aanbevolen voor comfortabele werkomstandigheden met een hogere productiviteit. Vermijd werken in direct zonlicht, vooral in zeer warme gebieden, waar bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond wordt gewerkt. Bij gevels is het soms mogelijk te werken volgens de rotatie van de zon, waarbij in de zomer en bij zeer warm weer de voorkeur wordt gegeven aan het schaduwrijke deel en bij koeler weer aan het zonnige deel.

Zorg ervoor dat er geen condensatie op het oppervlak is vóór en tijdens het aanbrengen, alsook tijdens de eerste uren van het drogen.

Nuttige info

RD-Elastometal en RD-Metal Unicoat hebben geen overlappingsvenster. Dit betekent dat als het werk wordt onderbroken (bijvoorbeeld door een plotselinge weersverandering), het later zonder problemen kan worden hervat na het spoelen van het oppervlak met een hogedrukreiniger met een min of meer gematigde druk, afhankelijk van de vervuilingsgraad.

Voorbereiding van de ondergrond

Het oppervlak moet altijd zuiver, droog, ontvet en vrij van verontreinigingen zijn.

De beste en snelste manier om dit te doen is door het oppervlak te reinigen met een hogedrukreiniger met minimum 275 bar / 4000 psi en een oscillerende punt met nulhoek. Deze methode verwijdert verontreinigingen en reeds aangebrachte verf of roest die niet langer hecht.

Daarna RD-Eco Power Clean over het gehele oppervlak spuiten en +/- 15 minuten laten inwerken. Spoel met zuiver water.

Indien de bestaande verflaag bestand is tegen de hogedrukreiniging, wilt dit zeggen dat de hechting nog voldoende is en mag men de verflaag behouden.

Handmatig met een draadborstel of machinaal reinigen is ook een optie en wordt aanbevolen wanneer een meer gedetailleerde oppervlaktevoorbereiding van voorwerpen nabij de platen nodig is, zoals toegangsladders, ventilaties, deuren, bouten, enz. die gecorrodeerd zijn.

Mos en schimmel kunnen worden verwijderd met geschikte reinigingsmiddelen. Denk eraan om milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken die gemakkelijk te vinden en zeer effectief zijn.

 

Roest

Indien roest aanwezig is, is het absoluut noodzakelijk de niet-hechtende elementen te verwijderen en een oppervlak te bereiken dat voldoet aan de norm ST2 - ISO 8501-1 / SSPC SP2 of SP3.

Controleer en behandel de bouten

Het is belangrijk om de toestand van de bouten die de platen aan elkaar en aan de muur bevestigen, te inspecteren. Defecte bevestigingen en bouten moeten gerepareerd of vervangen worden.

Tip

Breng telkens na controle van de bouten een laag RD-Elastometal aan. Dit zal u niet alleen helpen om de voortgang van de inspectie te visualiseren, maar ook om een eerste beschermende laag op deze zwakke punten aan te brengen.

Boorden en kanten

Controleer ook de boorden en kanten van de staalplaten. Dit zijn plaatsen die snel onderhevig zijn aan corrosie. Verwijder alle verontreinigingen en breng RD-Elastometal aan met een kwast. U zult merken dat het deze randen perfect bedekt en meer bescherming zal bieden.

 

Applicatiemiddelen

RD-Elastometal en RD-Metal Unicoat worden bij voorkeur met een kwast op specifieke zones en met een airless pistool op het grootste deel aangebracht. Mocht het spuiten niet mogelijk zijn, kunt u de verf ook met een kwast aanbrengen.

Specificaties voor airlesstoepassing

RD-Elastometal: minimale druk van 180 bar of 2600 psi en een spuitopening tussen 0,015 en 0,019 inch.
RD-Metal Unicoat: druk van 180 bar of 2600 psi en een spuitopening tussen 0,013 en 0,015 inch.

Spoel het airlessapparaat gewoon af met zuiver water wanneer het product wordt vervangen.

Reinig het toestel bij het einde der werken met zuiver water of volgens de voorschriften van de fabrikant.
Het gebruik van een rol wordt afgeraden, daar het op deze manier moeilijk is om de gewenste laagdiktes op te bouwen. Indien toch een rol wordt gebruikt, zullen meerdere lagen nodig zijn om de gewenste laagdikte te verkrijgen en raden wij u aan om een polyamiderol van 14 mm te gebruiken of een rol met haren van 3/8 inch.

Applicatie van het systeem

De producten zijn klaar voor gebruik. Meng ze voor gebruik mechanisch gedurende enkele minuten. RD-Elastometal heeft een vrij hoge viscositeit, dit is dus volledig normaal. Voeg geen water toe, tenzij duidelijk gespecifieerd.

Controleer voor elke toepassing of de ondergrond stofvrij is, of deze niet bevuild is en of er geen condensatie aanwezig is. Indien de voorbereiding of de applicatie gedurende meer dan 3 regenloze dagen onderbroken werd of indien het object zich in een vervuilde omgeving bevindt, is het aan te bevelen de te behandelen plaatsen opnieuw te reinigen of met een hogedrukreiniger te spoelen.

Een droge laagdiktemeter kan worden gebruikt om de dikte van de overblijvende coating of galvanisatie te meten en vervolgens de dikte van de aan te brengen verf te bepalen. Het is ook mogelijk om tijdens het aanbrengen een natte-film-meter te gebruiken, die wij kunnen leveren.

Breng de eerste laag RD-Elastometal over het hele oppervlak aan. De bekomen laagdikte is belangrijk en moet overeenstemmen met onze specificaties. Deze laagdikte zal uw lange termijn garantie zijn voor het goed standhouden van het systeem.

Laat de verf minstens 6 uur drogen voor het aanbrengen van RD-Metal Unicoat. Afhankelijk van het weer kan dit meer of minder tijd kosten.

Breng RD-Metal Unicoat op het hele oppervlak aan. Na ongeveer 4 uur droogtijd bij 20°C / 68°F is de verffilm droog en bestand tegen regen.