Herschilderen van een stalen bardage die zwaar geroest is.

RD-Elastometal, een hoogperformante elastische bescherming die anticorrosie en waterdichting in een enkel product combineert

RD-Metal Unicoat, de ideale oplossing om uw bardages esthetisch te vernieuwen en te beschermen tegen corrosie.

Beschikbaar in een grote keuze aan kleuren om te kunnen beantwoorden aan het visuele imago van uw bedrijf.

Nodige producten

Herschilderen van een stalen bardage in video

De probleemstelling

De bekledingen van bardages die de muren beschermen, zijn onderhevig aan de weersinvloeden en het klimaat. Deze zijn veel agressiever in de nabijheid van de zee en in industriële omgevingen met soms enorme vervuiling.

Zonnestralen, regen, wind, luchtvervuiling en soms de vervuiling van een nabije fabriek hebben een directe invloed op deze ondergronden.

Het uiterlijk van de bestaande coatings verandert na enkele jaren en zelfs sneller indien zuidelijk georiënteerd. De kleur kan wijzigen en verbleken, de bekleding kan verpoederen of roesten, dit laatste vooral op de kanten en rond bouten en bevsetigingen. De oorspronkelijke bekleding kan ook onthechten of verdwijnen waardoor het bardagestaal wordt blootgesteld.

Eénmaal het staal wordt blootgesteld beginnen oxydatie en roestvorming hun werk te doen, zelfs indien het staal vooraf verzinkt was. Bij verzinkt staal zullen er eerst witte sporen van zinkzouten verschijnen. Hoe agressiever de omgeving is en hoe meer de ondergrond wordt blootgesteld, hoe sneller de roest zal optreden en zich eventueel verspreiden over het gans oppervlak Het is echter mogelijk dit proces tegen te houden door middel van een duurzame oplossing.

RD Coatings biedt milieuvriendelijke en eenvoudige oplossingen aan die uw gebouw op een doeltreffende en milieuvriendelijke wijze zullen beschermen !

De oplossing

Om de roest te stoppen en de bardageplaten te renoveren is een combinatie van RD-Elastometal als eerste laag en RD-Metal Unicoat als tweede laag noodzakelijk.

De eerste laag RD-Elastometal biedt een uitstekende bescherming tegen de roestvorming. Het product hecht perfect op stalen of gegalvaniseerde (ouder dan 1 jaar) ondergronden. Door de hoge elalsticiteit van het product zal dit de temperatuursgebonden krimp- en uitzettingsbewegingen van de ondergrond perfect kunnen volgen.

Als tweede laag wordt RD-Metal Unicoat aangebracht, een eenvoudige, snelle en economische oplossing die tevens een mooie afwerking geeft.

Beide producten hebben uitstekende antiroesteigenschappen en bieden weerstand tegen UV’s en weersinvloeden. Ze zijn ééncomponentig en watergedragen ,waardoor ze dus geen enkel milieu- of brandgevaar vertonen. Ze zijn beide geschikt voor toepassingen op bewoonde gebouwen zonder de inwoners te storen.

Ze zijn beschikbaar in een grote waaier aan kleuren en dit vanaf één liter! Verbruik en aanbevolen laagdikte

RD-Elastometal : 0,4 Kg/m² voor 175 µ droog. RD-Metal Unicoat : 0,20 L/m² voor 95 µ droog

De totale droge laagdikte bedraagt +/- 270 µ . Omdat onze producten watergedragen zijn , wordt vermeden dat:

 • Er gevaarlijke producten op de werkplaats worden gebracht en wordt tevens het risico op brand of explosie verlaagd.
 • Uw buurt verstoord wordt door ondraaglijke geuren tijdens en na de applicatie.
 • Er solventen worden uitgestoten U respecteert de natuur en de schilder door gebruik te maken van milieuvriendelijkere producten.

Beoogde voordelen en prestaties

De levensduur van het systeem is over het algemeen meer dan 15 jaar! En een meerderheid van de projecten kunnen genieten van de RD Coatings garantie. Het grote voordeel is echter het gebruiksgemak van de producten. Indien moet worden bijgewerkt, laat het gebruik van RD Coatings oplossingen toe om heel gemakkelijk en in een recordtempo de herstellingen uit te voeren !

Grootste voordelen bij gebruik van RD-Elastometal en RD-Metal Unicoat:

Voor de bouwheer :

 • Economische oplossing, geen zandstraling vereist
 • Zeer efficiënt en duurzaam systeem
 • Mogelijkheid tot garantie
 • Milieuvriendelijk
 • Op basis van water, veilig, geen brandgevaar tijdens de applicatie
 • Zo goed als reukloos, kan worden toegepast in bewoonde gebouwen zonder de bewoners te storen.
 • Vrijwel onbeperkte keuze aan kleuren

Voor de toepasser :

 • Eéncomponentig producten
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Laag VOS-gehalte, bijna nul!
 • Onbeperkt tijdsvenster voor het overschilderen
 • Geen pot life
 • Geen isocyanaten

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Tracht, net als bij elk ander buitenproject, te voorkomen dat u in de regen aan het werk gaat. Voorzie een minimum van 5° C en geen regen tijdens en onmiddellijk na de applicatie; dit is noodzakelijk om de producten probleemloos aan te kunnen brengen. Vanaf 15° C zijn de werkomstandigheden aangenaam en laten een hogere productiviteit toe.

Als het project zich in een zeer warm gebied bevindt waar veel zonlicht te verwachten is, moet er bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de namiddag worden gewerkt. De toepassing van het product moet worden vermeden wanneer de zon het sterkst is.

Als u in een vochtige omgeving werkt en vooral als het na zonsondergang koud is, zoals in de herfst of het voorjaar, zorg er dan voor dat u het werk enkele uren voor het vallen van de avond beëindigt. Anders loopt u het risico dat er condensatie optreedt die de verse verf bedekt waardoor deze niet meer kan drogen.

Indien u bij zonsopgang werkt, pas dan op voor condensatie op de ondergrond en vermijd deze!

Tips

Vermijd de werken uit te voeren tijdens de herfst, de winter of in de lente, indien de condities niet gunstig zijn.

RD-Elastometal en RD-Metal Uniocat hebben geen tijdsvenster voor de applicatie van de coating. Met andere woorden, als het werk door een onverwachte weersverandering moet worden onderbroken, kan het zonder probleem later hervat worden!

Voorbereiding van de ondergrond

Het oppervlak moet altijd zuiver, droog, ontvet en vrij van verontreinigingen zijn.

De beste en snelste manier om dit te doen is door het oppervlak te reinigen met een hogedrukreiniger met minimum 180 bar / 2600 psi en een oscillerende punt met nulhoek. Deze methode verwijdert verontreinigingen en reeds aangebrachte verf die niet langer hecht. Indien de bestaande verflaag bestand is tegen de hogedrukreiniging, wilt dit zeggen dat de hechting nog voldoende is en mag men de verflaag behouden.

Handmatig of machinaal reinigen is ook een optie en wordt aanbevolen wanneer een meer gedetailleerde oppervlaktevoorbereiding van voorwerpen nabij de platen nodig is, zoals schoorstenen, toegangsladders en bouten die sterk gecorrodeerd zouden zijn. Mos en schimmel kunnen worden verwijderd met geschikte reinigingsmiddelen. Denk eraan om milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken die gemakkelijk te vinden en zeer effectief zijn.

Spoel af en schrob ten slotte met zuiver water. De ondergrond dient volledig droog te zijn voor het aanbrengen van het waterdichtingssysteem.

Controleer en behandel de bouten

Het is belangrijk om de toestand van de bouten die de platen aan elkaar en aan de muur bevestigen, te inspecteren. Defecte bevestigingen et bouten moeten gerepareerd of vervangen worden. Breng telkens na controle van de bouten een laag RD-Elastometal aan. Dit zal u niet alleen helpen om de voortgang van de inspectie te visualiseren, maar ook om een beschermende laag op deze zwakke punten aan te brengen.

Boorden en kanten

Controleer ook de boorden en kanten van de staalplaten. Dit zijn plaatsen die snel onderhevig zijn aan corrosie. Verwijder alle verontreinigingen en breng RD-Elastometal aan met een kwast. U zult merken dat het deze randen perfect bedekt en meer bescherming zal bieden.

Detergent

Een extra stap die van de locatie en de omgeving kan afhangen, is het gebruik van detergent en water om het oppervlak te ontvetten en om eventuele oliën, verontreinigingen en vetten te verwijderen. Kijk om u heen om te zien of er nabijgelegen schoorstenen rook uitstoten. Deze kunnen voor de accumulatie van verontreinigingen op de bardage zorgen.

Applicatiemiddelen

RD-Elastometal en RD-Metal Unicoat worden bij voorkeur met een kwast op specifieke zones en met een airless pistool op het grootste deel aangebracht. Mocht het spuiten niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij te sterke wind, dan kunt u de verf ook met een rol aanbrengen.

Het type kwast dat hierbij gebruikt dient te worden, is standaard.

Indien u verf spuit, gebruik dan een airless pistool met een uitloop van minstens 180 bar en een opening tussen 0.013 en 0.015 duim voor RD-Metal Unicoat en tussen 0.015 en 0.019 voor RD-Elastometal.

Beide producten kunnen ook met de draagbare airless Ultra Max van Graco worden aangebracht. Het is een eenvoudige en doeltreffende methode voor kleinere projecten en voor het bijwerken van grotere projecten.

Reinig het toestel bij het einde der werken met zuiver water of volgens de voorschriften van de fabrikant. Het gebruik van een rol wordt afgeraden, daar het op deze manier moeilijk is om de gewenste laagdiktes op te bouwen.

Indien toch een rol wordt gebruikt, zullen meerdere lagen nodig zijn om de gewenste laagdikte te verkrijgen en raden wij u aan om een polyamiderol van 14 mm te gebruiken of een rol met haren van 3/8 duim.

Applicatie van het systeem

De producten zijn klaar voor gebruik. Meng ze voor gebruik mechanisch gedurende enkele minuten. RD-Elastometal heeft een vrij hoge viscositeit, dit is dus volledig normaal. Voeg geen water toe, tenzij duidelijk gespecifieerd.

Controleer voor elke toepassing of de ondergrond stofvrij is, of deze niet bevuild is en of er geen condensatie aanwezig is. Indien de voorbereiding of de applicatie gedurende meer dan 3 regenloze dagen onderbroken werd of indien indien het object zich in een vervuilde omgeving bevindt, is het aan te bevelen de te behandelen plaatsen opnieuw te reinigen of met een hogedrukreiniger te spoelen.

De applicatie

Indien u een laagdiktemeter heeft, dient u nu de dikte van de bestaande coating op verschillende plaatsen te meten, zodat u achteraf de totale laagdikte kunt bepalen. Indien u hier niet over beschikt, kunt u ook een kam gebruiken die wij u ter beschikking kunnen stellen.

Breng de eerste laag RD-Elastometal over het hele oppervlak aan.

De bekomen laagdikte is belangrijk en moet overeenstemmen met onze specificaties. Deze laagdikte zal uw lange termijn garantie zijn voor het goed standhouden van het systeem.

Laat de verf minstens 6 uur drogen voor het aanbrengen van de tweede laag. Afhankelijk van het weer kan dit korter of langer duren.

Breng op dezelfde wijze de  laag RD-Metal Unicoat aan.

De details, zoals stalen objecten, hoeken en boorden worden ten slotte best met een fijne borstel afgewerkt.

Na ongeveer 4 uur droogtijd is de verffilm droog en bestand tegen regen.