Gevelbekleding beschermen tegen graffiti of chemische verontreiniging

RD-Hydrograff HP is een snelle en zeer doeltreffende preventieve oplossing om oppervlakken te beschermen tegen graffiti of verontreinigingen van nabijgelegen industriële activiteiten.

Benodigde producten

De probleemstelling

Metalen gevelbekleding wordt regelmatig getroffen door graffiti of vervuiling in de omgeving. In het eerste geval vooral wordt de esthetiek van het gebouw en het imago van het bedrijf aangetast.

In het tweede geval, bijvoorbeeld als gevolg van verontreinigende dampen van een fabriek in de directe omgeving, is het vaak de gehele gevelbekleding die wordt aangetast en gaat de afbraak ervan sneller door het onthechten van de coating die deze moet beschermen.

Hoewel het vaak erg moeilijk is om de oorzaak van het probleem aan te pakken, is het mogelijk om metalen gevels te beschermen met een zeer resistente coating die zowel gemakkelijk te reinigen is als zeer goed bestand is tegen chemische aantasting. 

De hieronder beschreven oplossing is preventief en geschikt voor situaties waarin de bekleding technisch in goede staat is. Raadpleeg de andere bekledingsoplossingen als de bekleding eerst moet worden overgeschilderd.

De oplossing

RD-HYDROGRAFF HP

RD-Hydrograff HP Clear is een tweecomponentige polyurethaanlak op waterbasis die extreem bestand is tegen slijtage en chemische verontreiniging. Na het aanbrengen vormt het een flexibele, zeer dichte transparante film die mechanisch en chemisch zeer bestendig is. Het is ook beschikbaar in een gekleurde versie.

/!\ Deze producten zijn alleen voor professioneel gebruik.

Bescherming tegen graffiti

In het geval van graffiti verhindert de zeer gesloten film van RD-Hydrograff HP het binnendringen van de graffiti, die op het oppervlak achterblijft. Het zal daarom gemakkelijker te reinigen en te verwijderen zijn met een hogedrukreiniger en reinigingsmiddelen. Bovendien is RD-Hydrograff HP bestand tegen reiniging onder hoge druk, wat niet altijd het geval zou zijn met de originele bekleding die niet voor dergelijke druk is ontworpen.

 

Bescherming tegen chemische aanvallen

In het geval van verontreiniging door vloeibare stoffen of door dampen uit schoorstenen of ventilatiesystemen, zorgen de hoge prestaties van de RD-Hydrograff HP film ervoor dat deze als een beschermende laag tegen deze agressies fungeert en de lagen eronder behoudt.

  
De bekleding van deze fabriek is aangetast en vernietigd door stoffen uit de windtunnel van het naburige gebouw.

Aangeraden hoeveelheid en laagdikte

RD-Hydrograff HP Clear: 0,10 L/m² voor 40 µ droog - 400 p²/gallon voor 1,6 mils droog.
RD-Hydrograff HP getint: 0,08 L/m² voor 40 µ droog - 480 p²/gallon voor 1,6 mils droog.

Afhankelijk van het type oppervlak en het probleem moeten één tot twee lagen worden aangebracht.

RD-Hydrograff HP is beschikbaar in getinte en kleurloze (CLEAR) versies, elk in drie glansgraden: GLOSSY (glanzend) - SATIN - MAT.

Overigens biedt de kleurloze (CLEAR), glanzende (GLOSSY) versie de hoogste weerstand.

Beoogde voordelen

Dit systeem biedt tal van voordelen voor de opdrachtgever en de toepasser:

- lage VOS-emissies (vluchtige organische stoffen)
- snelle en gebruiksvriendelijke oplossing
- minder stilstand
- intensief geteste producten
- zeer goede duurzaamheid

Onze producten op waterbasis voorkomen:

- gevaarlijke producten naar de bouwplaats te brengen en elimineren daarbij het risico van brand of explosie
- overlast in de omgeving met hinderlijke geuren tijdens en na het aanbrengen (tijdens het aanbrengen moet echter een masker worden gedragen)

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Als u buiten werkt, begin dan niet met de werkzaamheden als er regen wordt voorspeld binnen 6 uur na het aanbrengen. Een minimum van 12°C / 54°F wordt aanbevolen voor comfortabele werkomstandigheden met een hogere productiviteit.

Vermijd werken in direct zonlicht, vooral in zeer warme gebieden, waar bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond wordt gewerkt. Bij gevels is het soms mogelijk te werken volgens de rotatie van de zon, waarbij in de zomer en bij zeer warm weer de voorkeur wordt gegeven aan het schaduwrijke deel en bij koeler weer aan het zonnige deel.

Zorg ervoor dat er geen condensatie op het oppervlak is vóór en tijdens het aanbrengen, alsook tijdens de eerste uren van het drogen.

Voorbereiding van de ondergrond

Het oppervlak moet zuiver, droog, ontvet en vrij van verontreinigingen zijn. De beste en snelste manier om dit te doen is door het oppervlak te reinigen met een hogedrukreiniger met minimum 150 bar / 2000 psi. Deze methode verwijdert verontreinigingen en reeds aangebrachte verf of roest die niet langer hecht.
Mos en schimmel kunnen worden verwijderd met geschikte reinigingsmiddelen. Denk eraan om milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken die gemakkelijk te vinden en zeer effectief zijn.

Daarna RD-Eco Power Clean over het gehele oppervlak spuiten en +/- 15 minuten laten inwerken. Spoel met zuiver water.

Applicatiemiddelen

RD-Hydrograff HP wordt bij voorkeur met een kwast of rol op specifieke zones en met een airless pistool op het grootste deel aangebracht. Als spuiten niet mogelijk is, bijvoorbeeld door winderige omstandigheden, kan de coating met een rol worden aangebracht.

Kies een kwast of rol voor verf op waterbasis.

Specificatie voor spuittoepassing

Pneumatisch: spuitopening 1,4 mm – druk 4 tot 6 bar (60 à 90 psi)
Airless : spuitopening : 007 à 009 – druk +/- 70 bar (+/- 1000 psi)

Reinig het toestel bij het einde der werken met zuiver water of volgens de voorschriften van de fabrikant.

Pas op voor te dikke lagen!

Het is niet nodig om RD-Hydrograff HP in een dikke laag aan te brengen. Een te dikke laag kan luchtbellen in de film veroorzaken. Volg de aanbevelingen en gebruik meerdere lagen als meer dikte nodig is.

Applicatie van het systeem

Menging en verdunning

RD-Hydrograff HP is een tweecomponentige product dat bestaat uit een basis (component A) en een verharder (component B). Voeg vlak voor het aanbrengen langzaam component B aan component A toe door mechanische menging.

Na het mengen ongeveer 5-10 minuten laten staan tot de luchtbellen verdwijnen.

Mengverhouding voor de RD-Hydrograff HP Clear versie:
In gewicht per 1 kg: 170 g van component B met 850 g van component A
In volume: 1 deel component B met 5,5 delen component A

Geen verdunner of water aan het mengsel toevoegen!

Pot life

De houdbaarheid van het mengsel is 2 uur bij 20°C / 68°F. Na deze tijd kan het mengsel niet meer worden gebruikt en moet het volgens de geldende voorschriften worden verwijderd. Deze tijd is korter naarmate het warmer is.

Tip

Stel een alarm in zodat de mengtijd niet wordt overschreden. RD-Hydrograff HP is beschikbaar in kleine hoeveelheden, bestel een hoeveelheid afhankelijk van de geschatte toepassingstijd.

Applicatie van RD-Hydrograff HP

Of het nu met een airless of een rol wordt aangebracht, vermijd een te grote laagdikte omdat er dan luchtbellen in de film kunnen ontstaan.

Na enkele uren, zelfs wanneer de verflaag droog is, gaat er nog enkele dagen een chemische reactie door. Dit is typisch voor tweecomponentige producten. Daarom is het belangrijk graffiti of chemische verontreiniging onmiddellijk na het schilderen te vermijden.

Deze reactietijd wordt beïnvloed door de temperatuur; hoe warmer, hoe sneller de reactie.

Droogtijd (bij 20°C / 68°F)

Stofdroog : 6 uur
Overschildbaar: min. 8 uur, max. 72 uur, zonder schuren

Bijzonderheden van RD-Hydrograff HP Clear

Bij het aanbrengen ziet het product er witachtig en melkachtig uit. Het wordt transparant als het droogt.

VERS. S19-230310