Hoe kan ik beschadigde balkons repareren en renoveren?

Het RD-Elastodeck/RD-Monofloor PU-systeem maakt het makkelijk en snel om balkons te renoveren en af te dichten in de kleur van uw keuze.

The products you need

De probleemstelling

Balkons zijn over het algemeen onderhevig aan verschillende mate van slijtage. Sommige worden intensief gebruikt en moeten bestand zijn tegen de slijtage veroorzaakt door voetgangersverkeer en vooral tegen de poten van stoelen, tafels en andere voorwerpen. Andere worden slechts af en toe, zo niet nooit, gebruikt. Hoe dan ook, balkons zijn ook onderhevig aan weersomstandigheden, waardoor de materialen jaar na jaar verslijten.Tot de dag dat het water door het waterdichtingsmembraan in het beton begint te sijpelen.Het is het begin van de problemen die zullen versnellen als we niet snel genoeg ingrijpen. De wapeningsstaven zullen roesten, het beton zal afbrokkelen en barsten, de verf en stukken beton zullen beginnen los te laten, stalactieten zullen zich onderaan in het plafond van de buren vormen enz.

RD Coatings biedt een snelle en eenvoudige oplossing door het aanbrengen van een waterdichtingssysteem voor balkons die bestand is tegen slijtage.

De oplossing

RD-Elastodeck

RD-Elastodeck is een ééncomponentig, vloeibaar waterdichtingssysteem voor daken, terrassen en balkons. Het is een coating op waterbasis, geformuleerd op basis van speciale harsen voor het afdichten van vlakke oppervlakken. RD-Elastodeck is zeer eenvoudig te gebruiken en kan onder gunstige klimatologische omstandigheden in minder dan één dag worden aangebracht. In combinatie met het RD-Roof Fleece vormt het een flexibel en scheurbestendig membraan. Het gebruik van een vloeibare coating vergemakkelijkt de toepassing en maakt het gemakkelijk om hoeken te bereiken, en het hele oppervlak perfect te bedekken.

RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP

Boven een flexibel en elastisch membraan is het absoluut noodzakelijk om deze te beschermen met het aanbrengen van een hardere coating, die bestand is tegen slijtage en UV's. De keuze van het ene of het andere product hangt af van het eindgebruik van het balkon:

 1. Balkon met stoelen en tafels met spitse voeten en/of intensieve doorgang we raden RD-Hydrograff HP als afwerking aan,

 2. Balkon met laagfrequente doorgang, en vooral zonder scherpe en krassende voorwerpen, wij raden het gebruik van RD-Monofloor PU in afwerking aan.

RD-Monofloor PU en RD-Hydrograff HP zijn verkrijgbaar in een breed scala van RAL en NCS-kleuren of zelf gepersonaliseerde tinten.

RD-Elastoflex

Hoogwaardige, elastische acrylverf om de onderkant van het balkon opnieuw te verven als deze beschadigd zou moeten raken.

Plexipaint

Hoogwaardige acrylverf om de onderkant van het balkon opnieuw te lakken als deze beschadigd zou moeten raken.

Aanbevolen producten en hoeveelheden

RD-Elastodeck: Tussen 1.5 en 2 kg/m²

RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP: +/- 6m²/L

RD-Roof Fleece: Op maat gesneden polyester vlies rollen.

Andere producten zoals RD-Acryl W, RD-Cement vuller en RD-Unifix kunnen nuttig zijn afhankelijk van de staat van het balkon en de uit te voeren reparaties, en RD-Elastoflex voor de onderkant en de randen van het balkon.

Al deze producten op waterbasis vermijdt u:

 • Breng gevaarlijke materialen naar de werklocatie en elimineer brandgevaar.
 • overlast in de buurt als gevolg van onaangename geuren tijdens en na het aanbrengen;
 • uitstoot van schadelijke stoffen.

Beoogde voordelen en prestaties

De levensduur van het systeem is zeer moeilijk te voorspellen, omdat deze afhangt van veel factoren, zoals de intensiteit van het gebruik. Een meerderheid van de projecten kunnen genieten van de RD Coatings garantie. 

Grootste voordelen van RD-Elastodeck bij het hernieuwen van uw stalen dak:

Voor de bouwheer

 • Economische oplossing
 • Zeer efficiënt en duurzaam systeem
 • Mogelijkheid tot garantie
 • Milieuvriendelijk
 • Op basis van water, veilig, geen brandgevaar tijdens de applicatie
 • Zo goed als reukloos, kan worden toegepast in bewoonde gebouwen zonder de bewoners te storen.
 • Vrijwel onbeperkte keuze aan kleuren

Voor de toepasser

 • SCS-oplossing
 • Ééncomponentig product
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • o Laag VOS-gehalte, bijna nul!
 • Onbeperkt tijdsvenster voor het overschilderen
 • Geen pot life
 • Geen isocyanaten
 • Dry fall, haast geen verneveling bij het spuiten

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Tracht, net als bij elk ander buitenproject, te voorkomen dat u in de regen aan het werk gaat. Voorzie een minimum van 12°C/54°F en geen regen tijdens en onmiddellijk na de applicatie; dit is noodzakelijk om de producten probleemloos aan te kunnen brengen. Als het project zich in een zeer warm gebied bevindt waar veel zonlicht te verwachten is, moet er bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de namiddag worden gewerkt. De toepassing van het product moet worden vermeden wanneer de zon het sterkst is. 

Als u in een vochtige omgeving werkt en vooral als het na zonsondergang koud is, zoals in de herfst of het voorjaar, zorg er dan voor dat u het werk enkele uren voor het vallen van de avond beëindigt. Anders loopt u het risico dat er condensatie optreedt die de verse verf bedekt waardoor deze niet meer kan drogen. Indien u bij zonsopgang werkt, pas dan op voor condensatie op de ondergrond en vermijd deze!

Tips

Vermijd het toepassen van waterdichtingswerken in de herfst, de winter of in de lente, of indien het weer te wisselvallig is.

RD-Elastodeck heeft geen tijdsvenster voor de applicatie van de coating. Met andere woorden, als het werk door een onverwachte weersverandering moet worden onderbroken, kan het zonder probleem later hervat worden!

Voorbereiding van de oppervlakte van een betegeld balkon

Het afdichtingssysteem kan rechtstreeks op een betegeld oppervlak worden aangebracht, mits het oppervlak zorgvuldig wordt onderzocht.

Controle van de stabiliteit van het substraat van het balkon; de goede verankering van de tegels wordt gecontroleerd door op de ondergrond te kloppen. Indien nodig zullen ze worden bevestigd met een krimpvrije mortel. Gebruik hiervoor RD-Cement Filler.

 • Inspectie van afvoerleidingen en -pijpen; deze moeten worden vrijgemaakt of vervangen, indien ze barsten of scheuren vertonen, of zijn verhard.
 • Daarna moet een effectieve reiniging worden uitgevoerd zonder te veel water te gebruiken, dit om een nieuwe verzadiging van vocht te voorkomen. We stellen voor om de RD-ECO PowerClean te gebruiken, een krachtig biologisch, afbreekbaar reinigingsmiddel.

Laat het goed drogen, vooral als de ondergrond onder hoge druk is gereinigd.

Voorbereiding van de oppervlakte van een betonnen balkon

Het balkonoppervlak moet schoon en ontvet zijn. We stellen voor om de RD-ECO PowerClean te gebruiken, een krachtig biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel.

Als er een bestaande waterdichte coating is, is het beter deze volledig te verwijderen, omdat deze niet meer a priori waterdicht is. Als de hechting echter voldoende is en infiltratieproblemen worden veroorzaakt door poreusheid of barsten, is het best mogelijk om deze op zijn plaats te laten.

Een bestaande verf kan ook blijven, als u het hebt gecontroleerd op zijn goede hechting. Als het losraakt of schilfert, moet het worden verwijderd. Onze Decap Eco biologisch afbreekbare verfstripper zal u helpen.

Boorden en randen

Controleer de randen. Deze zijn kwetsbaar en snel onderhevig aan infiltraties, vooral op het niveau van de bevestigingen van de reling. Repareer grote scheuren met RD-Cement Filler en microbarsten met RD-Acryl W.

Blootliggende betonnen ijzers

Als de betonnen ijzers zichtbaar zijn, zijn ze onderhevig aan corrosie. Verwijder de losse roest met een metalen borstel en strijk in met een laag RD-Elastometal. Bedek nadien met het RD-Cement Filler.

Normaal gesproken hebt u weinig RD-Elastometal nodig, deze is ook verkrijgbaar in kleine potten van 1 kg. 

Applicatiemiddelen

RD-Elastodeck, RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP kunnen worden aangebracht met een airlesstoestel of met een rol. De keuze tussen beide applicatiemiddelen zal over het algemeen afhangen van de grootte van het te behandelen oppervlak.

RD-Cement Filler wordt met een troffel aangebracht.

RD-Elastometal wordt met een borstel aangebracht als het gaat om kleine oppervlakken of detailwerk.

Specificaties voor de luchtloze toepassing

RD-Elastodeck: Minimale uitloop van 180 bar of 2600 psi en een spuitopening tussen 0.015 en 0.019 inch. RD-Monofloor PU: Spuitopening: 0.015 tot 0.021 inch - Druk +/- 70 bar (+/- 1000 psi)

RD-Hydrograff HP: Spuitopening: 007 tot 009 – Druk +/- 70 bar (+/- 1000 psi)

Reinig uw apparatuur aan het einde van de werkzaamheden met schoon water of volgens de handleiding van de fabrikant van de apparatuur.

Applicatie van het systeem

De producten RD-Elastodeck, RD-Monofloor PU en RD-Elastometal zijn klaar voor gebruik. Roer mechanisch een paar minuten voor gebruik.

RD-Hydrograff HP is een tweecomponentenproduct. Volg de instructies die worden beschreven in het gegevensblad.

Toepassing van de eerste laag

 • Poreus oppervlak: breng een impregnatie laag aan van RD-Unifix. Het verbruik zal afhangen van de poreusheid van het substraat en is over het algemeen groter dan 0.10 l/m².
 • Glad oppervlak: verdun RD-Elastodeck tot 25% met water en breng aan met een verbruik van +/- 0,3 kg/m².

Aanbrengen van het RD-Roof Fleece

Bestel de meest geschikte breedte voor de grootte van uw balkon. RD-Roof Fleece is verkrijgbaar in drie breedtes: 20, 60 en 120 cm.

Ontrol het vlies . Plaats het vervolgens op de grond en zorg ervoor dat u het 10 cm aan de zijkanten omhoog brengt. Snij het af op de gepaste lengte. Als het ene stuk over het andere moet worden geplaatst, zorg er dan voor dat de overlapping ten minste 5 cm bedraagt.

Als je het vlies op metalen beschermrails zet, lijm deze dan vast met RD-Elastometal. Dit beschermt ze tegelijkertijd tegen corrosie.

Applicatie van de afdichtingslaag RD-Elastodeck

Breng RD-Elastodeck (onverdund) rechtstreeks aan op het vlies, zodat deze aan het oppervlak blijft plakken. Laat drogen.

Breng vervolgens één of meer lagen aan om het RD-Roof Fleece volledig te bedekken. Volg de voorgeschreven hoeveelheden en wacht +/- 6 uur (bij 20°C) tussen elke laag.

Het aanbrengen van het afdichtingsmembraan is voltooid.

Applicatie van de slijtlaag: RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP

Applicatie van de slijtage afwerkingslaag: RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP

Zoals hierboven uitgelegd, zal de intensiteit van het gebruik het gebruik van de ene of de andere verf bepalen.

Breng één of twee lagen RD-Monofloor PU of RD-Hydrograff HP Satijn (die ook verkrijgbaar is in mat of glanzend) aan.

Hoe geef ik antislip-woningen aan het balkon?

Als het balkon wordt blootgesteld aan zware regen en glad kan zijn, kunt u de antislipeigenschappen heel gemakkelijk verbeteren:

Bestrooi de laatste natte verse laag RD-Elastodeck met kwarts of fijn zand (droog!) en laat drogen. Strijk het overbodige kwarts met een bezem weg.

Breng vervolgens de afwerkingslaag aan.

Als u beslist om twee lagen van het slijtagesysteem toe te passen, kun je dit doen tussen de eerste en de tweede laag.

Behandeling van de randen en de onderkant van balkons:

Het is beter lang te wachten na het aanbrengen van het afdichtingssysteem voordat u de onderkant opnieuw schildert, zodat het vocht de tijd heeft om te verdampen.

Nadat het vochtgehalte is gecontroleerd, moeten de kalkuitbloeiingen zorgvuldig worden verwijderd door ze weg te borstelen.

Repareer barsten met RD-Acryl W, gebruik ook RD-Cement Filler als deze groot zijn.

Impregneer het oppervlak grondig met RD-Unifix en eindig door twee lagen RD-Elastoflex aan te brengen.

VERS.   S20-230901