Hoe een metalen platform in een industriële omgeving herschilderen en duurzaam beschermen?

De nodige producten

De probleemstelling

Roest verzamelt zich en begint vervormingen in het metaal te veroorzaken. In de loop van de tijd zal de roest de structuur zodanig verzwakken dat deze wellicht moet worden vervangen.

Dit proces verloopt nog sneller wanneer het platform buiten staat of blootstaat aan een agressieve industriële omgeving, zoals dampen of gassen.

Platformen hebben ook de neiging zodanig te vervormen dat regenwater of andere stoffen zich kunnen ophopen en gedurende lange tijd kunnen blijven staan, waardoor de veroudering nog wordt versneld.

Daarom moet een oplossing worden gebruikt die verschillende prestatiecriteria combineert, waaronder :

 • corrosiebestendigheid
 • bestendigheid tegen chemische spatten
 • weerstand tegen soms agressieve dampen
 • weerstand tegen verkeer
 • weerstand tegen stilstaand water

De oplossing

RD-Elastometal + RD-Hydrograff HP

RD-Elastometal: elastomeercoating met hoogwaardige prestaties die superieure corrosie- en waterdichtheidseigenschappen combineert.

RD-Hydrograff HP: zeer bestendige coating met glanzend, satijn of mat aspect, geformuleerd voor de langdurige bescherming van oppervlakken tegen UV, slijtage, abrasie, chemische agressie en erosie.

Aanbevolen hoeveelheden en diktes

RD-Elastometal : 
350 µ / 14 mils droog in minimum 2 lagen. Dit betekent een verbruik van 0,8 kg/m² / 67 ft²/gallon.

RD-Hydrograff HP :

50 µ / 2 mils droog. Dit betekent een verbruik van 0,10 l/m² / 400 ft²/gallon.
Een tweede laag wordt aanbevolen als de ondergrond aan zeer intensief verkeer wordt blootgesteld.

Kies een einig vervuilende kleur of veiligheidskleur uit onze kleurenwaaier!

Beoogde voordelen en prestaties

Dit systeem biedt tal van voordelen voor de bouwheer en de toepasser:

 • laag VOS- (vluchtige organische stoffen) en CO2-gehalte
 • gebruiksvriendelijke oplossing
 • snelle en eenvoudige oppervlaktevoorbereiding
 • snelle droogtijden
 • verminderde uitvaltijden
 • breed scala aan kleuren

Onze producten op waterbasis vermijden:

 • gevaarlijke producten naar de bouwplaats te brengen en tegelijk het risico van brand of explosie te elimineren
 • overlast in de omgeving met hinderlijke geuren tijdens en na het aanbrengen
 • uitstoot van schadelijke stoffen

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Als het project buiten wordt uitgevoerd, vermijd dan het begin van de werken bij regenachtig of koud weer.

Een minimum van 10°C / 50°F en geen regen verwacht tijdens en onmiddellijk na het aanbrengen is vereist om de producten aan te brengen. Vanaf 15°C / 59°F zijn de werkomstandigheden comfortabel en maken ze een hogere productiviteit mogelijk.

Als het project zich in een warm klimaat bevindt met veel zonneschijn tijdens het aanbrengen, vermijd dan indien mogelijk het aanbrengen van het systeem wanneer de zon op zijn sterkst is en geef de voorkeur aan werkzaamheden in de vroege ochtend of late namiddag, waarbij u moet oppassen voor dauw of condensatie.

Als het project wordt uitgevoerd in een seizoen of op een plaats waar grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen optreden (bv. in de herfst, een ruimte die overdag wordt verwarmd en 's nachts niet), moet het werk enkele uren vóór het vallen van de avond of wanneer de verwarming wordt uitgeschakeld, worden voltooid om te voorkomen dat zich condensatie vormt op de verse verf en deze niet kan drogen. Als u bij dageraad werkt, moet u de condensatie op het oppervlak laten drogen en nooit over dauw schilderen.

Voorbereiding van de ondergrond

De gebruikelijkste en snelste manier om een goede oppervlaktevoorbereiding te bereiken is het object te reinigen met een hogedrukreiniger voorzien van een roterende sproeikop onder een hoek van nul graden en met een minimumdruk van 200 bar / 2900 psi.
In een industriële omgeving en afhankelijk van de vervuiling, kan de aanbevolen druk tussen 300 en 350 bar / 4000 en 5000 psi bedragen. Deze procedure zal verontreinigingen, verf en losse roest van het oppervlak verwijderen.

Eventuele verf- of roestresten die de reiniging hebben weerstaan, moeten niet worden verwijderd omdat zij nog voldoende hechting hebben.

Mechanisch reinigen met hand- (schuurpapier of staalborstel) of elektrisch gereedschap is ook een optie. Het wordt zelfs aanbevolen indien een meer grondige voorbereiding van het oppervlak vereist is.

Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van mos, schimmel, oliën, vet en chloriden (zouten). Spoel na met een alkalische oplossing (deze kan soms aan de hogedrukreiniger worden toegevoegd). Aarzel niet om RD-Eco Power Clean te gebruiken om het oppervlak te reinigen! Een krachtige, biologisch afbreekbare reiniger.

Controleer of de bestaande coating nog goed hecht en of er geen verborgen roest onder zit. Schilder nooit op een coating die niet goed hecht!

Inspecteer en behandel de bouten

Inspecteer bouten en schroeven, repareer of vervang indien nodig de defecte onderdelen. Breng na de inspectie een laag RD-Elastometal aan met de borstel. Dit zal helpen bij het inspectieproces en tegelijkertijd extra afdichting en corrosiebescherming bieden voor deze gevoelige onderdelen.

Kanten

Controleer de randen, vooral waar ze scherp zijn. Dit zijn de meest kwetsbare plaatsen en snel vatbaar voor corrosie als ze niet goed worden behandeld. Breng een laag RD-Elastometal aan met een borstel. De textuur zal deze randen perfect bedekken en ze verder beschermen.

Applicatiemiddelen

RD-Elastometal en RD-Hydrograff HP worden gewoonlijk aangebracht met een borstel op specifieke zones en met airless of een rol op de belangrijkste zones.

Spécificaties voor airless applicaties

RD-Elastometal: minimale druk van 180 bar / 2600 psi. Spuitopening tussen 0,015 en 0,023 inch.

RD-Hydrograff HP: minimale druk van 70 bar / 1015 psi. Spuitopening tussen 0,007 en 0,009 inch.

Beide producten kunnen ook worden aangebracht met Graco's Ultra Max draagbare airless apparaat. Dit is een eenvoudige en doeltreffende methode voor kleine werkjes of voor het retoucheren van grotere projecten.

Spoel het airlessapparaat gewoon met schoon water wanneer u het product wisselt.

Reinigen van gereedschap

Aan het einde van de werkzaamheden reinigt u de uitrusting met zuiver water of volgens de handleiding van de fabrikant van de uitrusting.

Applicatie van het systeem

Voorbereiding van RD-Elastometal

RD-Elastometal is klaar voor gebruik, roer het mechanisch gedurende enkele minuten vóór het aanbrengen.

Voeg bij zeer warm weer (> 30°C) maximaal 3% water toe om de droging wat te vertragen. Maar voeg nooit meer dan 3% water toe om te vermijden dat de anticorrosie- en waterafstotende eigenschappen verminderen.

Tip!

Kies twee verschillende tinten voor de eerste en tweede laag. Dit is een goede manier om ze van elkaar te onderscheiden en om er zeker van te zijn dat de juiste hoeveelheid overal is aangebracht.

Applicatie van RD-Elastometal

Bij het aanbrengen met een rol, deze goed met product laden. RD-Elastometal ziet er viskeus uit en wordt in een relatief dikke laag aangebracht in vergelijking met meer traditionele producten. Eenmaal droog voelt het rubberachtig, zacht en elastisch aan.

Indien het product wordt aangebracht met een Airless, zal het eindresultaat gladder zijn. Omdat RD-Elastometal een drog fall effect heeft, is het gemakkelijk om ongewenste spatten of druppels te verwijderen. Het is ook gemakkelijker om de dikte te controleren en een meer uniforme afwerking te bereiken door te spuiten.

Droogtijd (typisch bij 20°C / 68°F)

Stofdroog: +/- 3 uur afhankelijk van de laagdikte
Overschildbaar: +/- 6 uur afhankelijk van de laagdikte

Voorbereiding RD-Hydrograff HP 

RD-Hydrograff HP is een twee-componenten product, d.w.z. dat de basis en de verharder gemengd moeten worden vóór het aanbrengen.

Juist vóór het aanbrengen component B langzaam aan component A toevoegen, mechanisch mengen.
Na het mengen ongeveer 5-10 minuten laten staan tot de luchtbellen zijn verdwenen. 

Mengverhouding in gewicht:
270 g van component B voor 995 g van component A.
Voor gebruiksgemak leveren wij altijd de exacte hoeveelheden voor het mengen, giet gewoon de hele component B in de component A. Zo wordt elk risico van verkeerde dosering vermeden.

Potlife van het mengsel:
2 uur bij 20°C / 68°F

Tip!

Stel een alarm in zodat de mengtijd niet wordt overschreden. RD-Hydrograff HP is verkrijgbaar in kleine verpakkingen, bestel een verpakkingsgrootte in overeenstemming met de geschatte toepassingstijd.

Applicatie van RD-Hydrograff HP

Of het nu met een airless of een rol wordt aangebracht, vermijd een te grote laagdikte omdat er dan luchtbellen in de film kunnen ontstaan. 

Na een paar uur, wanneer de verffilm droog is, gaat de chemische reactie nog enkele dagen door. Dit is typisch voor twee-componenten producten. Het is daarom belangrijk het pas geschilderde oppervlak geleidelijk in gebruik te nemen, wil men optimale prestaties bereiken. Deze reactietijd wordt beïnvloed door de temperatuur; hoe heter, hoe sneller de reactie.

Droogtijd (typisch bij 20°C / 68°F)

Stofdroog: 6 uur
Overschildbaar: min. 8 uur, max. 72 uur, zonder schuren
Weerstand tegen lichte tot matige behandeling: 3 dagen
Weerstand tegen intensief behandeling: 7 dagen

VERS.   S29-230524