Hoe breng je een warmtereflecterende coating aan op een bitumen dakbedekking?

Deze oplossing beschrijft de toepassing van een coating die een maximale hoeveelheid zonlicht reflecteert om warmte in een gebouw te reduceren. Het is een oplossing voor daken die bedekt zijn met een  bitumen dakafdichting.

Nodige producten

De probleemstelling

Daken die bedekt zijn met een bitumen dakafdichting zijn meestal zwart of heel donker. In de zomer of in periodes met veel zonlicht absorbeert de zwarte kleur de zonnestralen en accumuleert grote hoeveelheden warmte die, afhankelijk van de isolatie van het gebouw, naar binnen wordt overgedragen.

Dit resulteert in een hoger elektriciteitsverbruik in gebouwen met airconditioning of een verstikkend gevoel in gebouwen zonder airconditioning.

Niet alle verfsystemen zijn geschikt voor het behandelen van dakafdichtingen.

Men heeft een goede hechting en elasticiteit nodig om de bewegingen van de constructie en de schokken door temperatuurschommelingen te kunnen opvangen.

Men heeft een coating nodig die isoleert en voorkomt dat er bitumineuze bestanddelen uit de roofing onder invloed van warmte opstijgen en door de verflaag migreren, waardoor bruine vlekken ontstaan.

De oplossing

RD-Elastodeck & RD-Sunguard

Een dakafdichting kan in twee snelle en eenvoudige stappen worden aangebracht door middel van deze twee ééncomponentige, watergedragen producten.

RD-Elastodeck wordt gebruikt als een hechtprimer en isolator, die voorkomt dat bitumen door de verffilm stijgt tijdens periodes van grote hitte.

RD-Sunguard is een reflecterende coating van een nieuwe generatie die zeer hoge reflecterende eigenschappen combineert met een goede weerstand tegen vervuiling. 

Deze producten zijn gemakkelijk aan te brengen op commerciële en industriële gebouwen en op woningen.

Een techniek die het rendement van fotovoltaïsche panelen verbetert!

Verschillende studies hebben aangetoond dat het verlagen van de oppervlaktetemperatuur van een dak bedekt met fotovoltaïsche panelen hun rendement verbetert.

Aanbevolen hoeveelheden en laagdiktes

RD-Elastodeck :

Standaardsysteem voor daken zonder problemen met waterinfiltratie of delaminatie van het dak:

1 kg / m² voor 440 µ droog - 50 ft² / gallon voor +/- 17,5 mils droog.

Of

Waterdichtingssysteem voor daken met problemen met waterinfiltratie - raadpleeg onze webpagina met de oplossing "Hoe renoveer ik een plat dak met een lekkende bitumineuze dakbedekking" voor volledige instructies.

2 kg / m² voor 880 µ droog - 25 ft² / gallon voor +/- 35 mils droog.

Met RD-Roof Fleece als het oppervlak een vergevorderde staat van veroudering en scheuren vertoont.

RD-Sunguard :

0,09 l / m² voor 40 µ droog - 440 ft² / gallon voor +/- 1,6 mils droog.

Beoogde voordelen en prestaties

Dit systeem biedt tal van voordelen voor de opdrachtgever en de toepasser:

  • lage VOS- (vluchtige organische stoffen) en CO₂-emissies
  • gebruiksvriendelijke oplossing
  • snelle en eenvoudige oppervlaktevoorbereiding
  • snelle droogtijden
  • verminderde uitvaltijd
  • lange levensduur van het systeem

Onze producten op waterbasis voorkomen:

  • gevaarlijke producten naar de bouwplaats te brengen en daarbij het risico van brand of explosie te elimineren
  • overlast in de omgeving met hinderlijke geuren tijdens en na het aanbrengen
  • uitstoot van schadelijke stoffen

Voorbereiding van het werk

Het weer

Vermijd buitenwerkzaamheden als er regen wordt voorspeld binnen 3 uur na het aanbrengen. Een minimum van 12°C / 54°F wordt aanbevolen voor comfortabele werkomstandigheden en een hogere productiviteit.

Vermijd werken in direct zonlicht, vooral in zeer warme regio's, waar 's morgens vroeg of 's avonds laat werken de voorkeur heeft.

Zorg ervoor dat er geen condensatie op het oppervlak is voor en tijdens het aanbrengen en tijdens de eerste paar uur van het drogen.

Het oppervlak voorbereiden

De populairste en snelste manier om het oppervlak goed voor te bereiden is door het object te reinigen met een hogedrukreiniger met een roterende sproeikop onder een hoek van nul graden en met een minimale druk van 200 bar / 2900 psi. Deze procedure verwijdert verontreinigingen en verfresten van het oppervlak. Verfresten die niet gereinigd kunnen worden, mogen achterblijven omdat ze nog voldoende hechting hebben.

Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van mos, schimmel, olie, vet en chlorides (zouten). Spoel na met een alkalische oplossing (deze kan soms worden toegevoegd aan de hogedrukreiniger).

Aarzel niet om RD-Eco PowerClean te gebruiken om het oppervlak te reinigen! Een krachtige biologisch afbreekbare reiniger.

Controleer of de bestaande coating nog goed hecht. Schilder nooit over een coating die niet goed hecht!

De apparatuur

RD-Elastodeck en RD-Sunguard zijn gemakkelijk aan te brengen met een roller of airless. Ze kunnen ook met een kwast worden aangebracht op moeilijk bereikbare plaatsen.

Aanbrengen met een roller is tijdrovender dan airless spuiten en men zal waarschijnlijk meer lagen moeten aanbrengen om de aanbevolen minimumdikte te bereiken.

Het geschikte type kwast is heel gebruikelijk. Gebruik liefst  een dikke kwast die geschikt is voor producten op waterbasis.

Bij het verspuiten :

RD-Elastodeck: gebruik een airless met een minimaal vermogen van 180 bar of 2600 psi en een spuitkop die varieert tussen 0,017 en 0,023 inch.

RD-Sunguard: gebruik een airless met een minimum vermogen van 120 bar of 1700 psi en een spuitkop variërend tussen 0,010 en 0,012 inch.

Bij het rollen, raden we aan een 14 mm polyamide roller te gebruiken voor RD-Elastodeck.

Gebruik voor RD-Sunguard een kortharige of lakroller.

Applicatie van het systeem

Voorbereiden van RD-Elastodeck en RD-Sunguard

De producten zijn klaar voor gebruik. Roer ze enkele minuten mechanisch door en verdun ze met 3-5% met water, indien u bij zeer warm weer werkt, om de droging enigszins te vertragen.

Aanbrengen van RD-Elastodeck

De eerste laag RD-Elastodeck wordt meestal aangebracht met een airless of roller. Aanbrengen met een airless maakt het mogelijk om snel een dikke laag aan te brengen, met een gelijkmatig oppervlak en zonder sporen van nabewerking. RD-Elastodeck produceert vrijwel geen spuitnevel. Bovendien is het product droog bij het vallen.

Bij het aanbrengen met een roller kan het nodig zijn om twee lagen aan te brengen, afhankelijk van de lengte van de haren van de gebruikte roller. Aangezien het product over het algemeen zeer snel droogt, duurt dit niet lang.

Laat minstens 4 uur drogen (bij 20°C) voordat u het volgende product aanbrengt.

Aanbrengen van RD-Sunguard

RD-Sunguard kan ook worden aangebracht met een airless of roller. Houd er rekening mee dat een zeer dunne laag RD-Sunguard moet worden aangebracht!

Het systeem is droog in +/- 4 uur!

Dankzij het hoge gehalte aan witte pigmenten met hoge prestaties zal het dak een maximale hoeveelheid zonlicht reflecteren, voor meer binnencomfort en besparingen!

VERS.   S33-230901