Hoe wordt een warmtereflecterende coating op een bitumineuze dakbedekking aangebracht?

Deze oplossing beschrijft de toepassing van een coating om een maximale hoeveelheid zonlicht te reflecteren en zo de warmteaccumulatie in een gebouw te verminderen. Het is een oplossing speciaal voor daken met bitumineuze roofing.

Nodige producten

De probleemstelling

Daken met bitumineuze dakbedekking zijn meestal zwart of zeer donker. In de zomer of tijdens perioden met veel zonlicht absorbeert de zwarte kleur de zonnestralen en accumuleert grote hoeveelheden warmte die, afhankelijk van de isolatie van het gebouw, wordt overgedragen naar het interieur.

Dit resulteert in een hoger stroomverbruik voor gebouwen met airconditioning of in een verstikkend gevoel voor gebouwen zonder airconditioning. 

Niet alle verfsystemen zijn geschikt om op een roofing te worden aangebracht.

Een goede hechting en elasticiteit zijn vereist om bewegingen in het gebauw en temperatuurschokken op te vangen.

Er is een coating nodig die isoleert en voorkomt dat bitumineuze stoffen door de hitte door de verflaag migreren, waardoor er bruine vlekken ontstaan.

De oplossing

RD-Elastodeck & RD-Roof White

Een dak bedekken gebeurt in twee snelle en eenvoudige stappen met deze twee producten op waterbasis, en ééncomponentig.

RD-Elastodeck wordt gebruikt als hechtingsprimer en isolatielaag, en zal bitumen verhinderen door de film tijdens heet weer te migreren.

RD-Roof White is geformuleerd met zeer hoogwaardige witte en durrzame pigmenten. De elastische film is goed bestand tegen vervuiling.

Deze producten kunnen zowel op commerciële of industriële gebouwen als op een residentiële woningen worden toegepast.

Een techniek die de opbrengst van fotovoltaïsche panelen verbetert!

Verschillende studies hebben aangetoond dat een verlaging van de oppervlaktetemperatuur van een dak bedekt met fotovoltaïsche panelen tot een hogere opbrengst leidt.

Aanbevolen hoeveelheid en dikte

RD-Elastodeck:
1 kg / m² voor 440 µ droog - 50 p² / gallon voor +/- 17 mils droog.

RD-Roof White:
0,5 kg / m² voor 180 µ droog - 110 sq. ft / gallon voor +/- 7 mils droog.

De totale dikte van het systeem zal +/- 620 µ / 24 mils droog zijn.

Opgelet!

Deze oplossing is alleen toepasbaar op daken in goede staat, zonder lekken, delaminatie of andere problemen. In geval van lekken of stagnerend water, gelieve eerst onze oplossing Hoe een plat dak vernieuwen dat met een bitumineuze roofing bedekt is ? te raadplegen of contact op te nemen met onze technische dienst.

Beoogde voordelen en prestaties

Dit systeem biedt tal van voordelen voor de opdrachtgever en de toepasser:

  • lage VOS- (vluchtige organische stoffen) en CO₂-emissies
  • gebruiksvriendelijke oplossing
  • snelle en eenvoudige oppervlaktevoorbereiding
  • snelle droogtijden
  • verminderde uitvaltijd
  • lange levensduur van het systeem

Onze producten op waterbasis voorkomen:

  • gevaarlijke producten naar de bouwplaats te brengen en daarbij het risico van brand of explosie te elimineren
  • overlast in de omgeving met hinderlijke geuren tijdens en na het aanbrengen
  • uitstoot van schadelijke stoffen

Voorbereiding van het werk

Het Weer

Als u buiten werkt, begin dan niet met de werkzaamheden als er regen wordt voorspeld binnen 3 uur na het aanbrengen. Een minimum van 12°C / 54°F wordt aanbevolen voor comfortabele werkomstandigheden met een hogere productiviteit. Vermijd werken in direct zonlicht, vooral in zeer warme gebieden, waar bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond wordt gewerkt.

Zorg ervoor dat er geen condensatie op het oppervlak is voor en tijdens het aanbrengen, en tijdens de eerste uren van het drogen.

Voorbereiding van het oppervlak

De populairste en snelste manier om een goede oppervlaktevoorbereiding te bereiken is het object te reinigen met een hogedrukreiniger, voorzien van een roterende sproeikop onder een hoek van nul graden en met een minimumdruk van 200 bar / 2900 psi.

Deze procedure zal verontreinigende stoffen en eventueel vastzittende verf van het oppervlak verwijderen. Verfresten die de reiniging hebben weerstaan, mogen achterblijven omdat zij nog voldoende hechting hebben.

Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van mos, schimmel, oliën, vet en chloriden (zouten). Spoel na met een alkalische oplossing (deze kan soms aan de hogedrukreiniger worden toegevoegd). Aarzel niet om RD-Eco Power Clean te gebruiken om het oppervlak te reinigen! Een krachtige biologisch afbreekbare reiniger.

Controleer of de bestaande coating nog goed hecht. Schilder nooit op een coating die niet goed hecht!

De applicatiemiddelen

RD-Elastodeck en RD-Roof White zijn gemakkelijk aan te brengen met een rol of airless-spuit. Ze kunnen ook met een borstel worden aangebracht op moeilijk bereikbare plaatsen.

Het aanbrengen met een rol kost meer tijd dan het airless aanbrengen en u zult waarschijnlijk meer lagen moeten aanbrengen om de aanbevolen minimumdikte te bereiken.

Het soort borstel dat u moet gebruiken is heel gebruikelijk, gebruik liefst een dikke borstel die geschikt is voor producten op waterbasis.

Als u spuit, gebruik dan een airless met een minimumdruk van 180 bar of 2600 psi en een spuitkop die varieert tussen 0,017 en 0,023 inch.

Bij gebruik van een rol, bevelen wij het gebruik van 14 mm / ½ inch polyamide-rollen aan.

Applicatie van het systeem

Voorbereiding van RD-Elastodeck en RD-Roof White

De producten zijn klaar voor gebruik, meng ze enkele minuten mechanisch en verdun ze zo nodig tot 3-5% met water als u bij zeer warm weer werkt om het droogproces enigszins te vertragen.

Het aanbrengen van RD-Elastodeck

De eerste laag RD-Elastodeck wordt meestal aangebracht met een airless-apparaat of een rol. Aanbrengen met een airless maakt het mogelijk snel een dikke laag aan te brengen met een gelijkmatig oppervlak en zonder sporen van aanzetten. RD-Elastodeck veroorzaakt geen spuitnevel. Bovendien is hij dryfall.

Bij het aanbrengen met een rol kunnen twee lagen nodig zijn, afhankelijk van de lengte van de haren. Aangezien het product meestal zeer snel droogt, kan dit snel.

Laat minimaal 4 uur drogen (bij 20°C - 68°F) alvorens het volgende product aan te brengen.

Toepassing van RD-Roof White

RD-Roof White kan ook worden aangebracht met een airless-apparaat of een rol. 

Bij het aanbrengen met een rol kunnen twee lagen nodig zijn, afhankelijk van de lengte van de haren. Aangezien het product meestal zeer snel droogt, kan dit snel.

Het systeem zal binnen +/- 6 uur droog zijn!

Dankzij het hoge gehalte aan hoogwaardige witte pigmenten zal het dak een maximum aan zonlicht reflecteren, wat resulteert in een beter binnencomfort en besparingen!